Saturday, 26 April 2014

Padam je!


Credit to google untuk gambar ni.

Tajuk entry pun dah kemain lawak. Haha.



"Weh, pinjam pemadam."

"Mana la aku pakai pemadam. Bukan sekolah rendah ni."

"Tak best guna pen. Kalau salah kena liquid.

"Guna pensel pun sama kena padam jugak."

"At least, tak kotor kertas. Macam dosa jugak."


"Erk?"



Alat tulis pun boleh jadi analogi.



Taubat.


Satu cara kita nak tahu kita ni beriman ke tak, sejauh mana kesan dosa terhadap hati kita? Adakah kita menyesal? Atau menyangka perkara biasa bagi seorang manusia (sebab bukan manusia kalau tak buat silap kan)?

Kalau menyesal, alhamdulillah tu petanda iman masih ada. Even tak banyak mana.

Menyesal bukan setakat sedih, tapi dengan tindakan atas kekesalan. 
Setakat kita sedar dan menyesal. Ibarat pen dengan liquid. Even dah tutup kesilapan tu, tapi masih meninggalkan kesan kotor.


Berbeza dengan taubat. Kita menyesal. Kita taknak lagi perkara sama berlaku. Bukan cuba untuk berubah, tapi usaha. Ibarat pensel dengan pemadam.


Padam sampai tak meninggal kesan. 



Jangan lupa buat baik sebagai 'galang-ganti' kepada kejahatan yang kita buat.


Takyah risau kalau dosa setinggi gunung, seluas lautan, even sebesar langit dan bumi. Lagipun kertas boleh ganti lain. Allah tu Maha Pengampun!



Sedikit tips untuk mengelak daripada dosa.

Ihsan.


Melihat Tuhan atau dilihat Tuhan.

Latih diri dengan sifat ihsan. Imagine apa yang kita buat, seolah-olah sedang melihat Allah (bukan directly) dan jika takleh, yakin Allah yang melihat kita. Ini adalah teori.

Ada yang lagi simple. Bayangkan di kedai berjenama di mana-mana shopping mall, konfem ada cctv. Sentiasa diperhati jika berlaku kemalangan. Tapi teori terlalu lemah jika nak dibandingkan dengan Allah yang Maha Melihat.

Sebab kekadang berlaku juga kecurian.


"Sebab apa kita tak dapat melihat Allah?"

"Sebab yang Maha Melihat bukan kita, tapi Dia."




Doa.


Last but not least, sengaja letak point ni akhir sekali. Bukan sebab paling tak penting (bahkan ni kaedah pertama yang patut dibuat), tapi takut orang anggap mende ni cliche.

Sepatutnya doa dan kebergantungan kepada Allah adalah jalan yang pertama sekali bagi seorang muslim dan mukmin bila melakukan apa jua perkara dalam kehidupan, bukan bersandarkan manusia. Sepatutnya lah.


Just remember,

Berdoa kepada Allah ni menandakan kehambaan dan kekerdilan kita, dan Dia suka hambanya yang berlagak seperti seorang hamba.



Tak lengkap rasanya entri tanpa ayat Al-Quran, terjemahan surah Al-Syura ayat 25.


"Dan Dialah Tuhan yang menerima taubat hambaNya yang bertaubat serta memaafkan kejahatan mereka lakukan; dan Dia mengetahui akan apa yang kamu semua kerjakan."


Konklusi. Bertaubat selagi kiamat masih dekat!

(Entri ni bukan nak menyarankan penggunaan pensel dan pemadam)

Tuesday, 25 March 2014

Hijrah



Hidup ni cuma ada satu tujuan, walaupun terdapat berjuta haluan.

Syurga.


Selalu sangat dengar.


"Belum sampai seru lagi la."

"Aku nak berubah tapi apa pandangan orang?"


"Allah still nak terima taubat aku ke?"


"Aku rasa macam.. nak give up?"


Worst.


"Well, kita muda lagi. Nanti dah besar baru lepak surau."



"those who want to change at 12th died on 11th"


So, berubah lah pada jam satu. ?


**********

Terjemahan surah Al-A'raf ayat 178,


"Barangsiapa yang diberi petunjuk oleh Allah, maka dialah orang yang mendapat petunjuk dan barangsiapa yang disesatkan oleh Allah, maka merekalah orang-orang yang merugikan."


Continue with the main topic.


Hijrah? Apa tu hijrah? Langkah nak mulakan hijrah? Cara nak maintain kan hijrah?



Apa tu hijrah?



Secara ringkas, perubahan daripada sesuatu yang buruk kepada yang baik, lebih baik.

Jelas?


Langkah nak mulakan hijrah?



"Kau rasa kenapa baginda tak hijrah ke Madinah naik Buraq je? Kenapa jalan kaki?


"Sebab Allah nak tunjuk hijrah tu bukan perkara mudah."



Sometimes, jalan yang benar tu adalah jalan yang payah.


Move on!

Jangan melihat ke masa lalu dan memalingkan wajah ke belakang.

Sedangkan angin akan berhembus ke depan, air mengalir ke depan, setiap khalifah akan berjalan ke hadapan.

Jangan menyalahi sunnah kehidupan!

Bertaubat atas dosa yang lalu. Let bygone be bygone.



Cara nak maintain kan hijrah?



Istiqamah, sikit tapi istiqamah. Bila dah boleh istiqamah, upgrade lagi.


Mulakan dengan beristighfar, then solat sunat, berpuasa, sedekah and so on.

Dan jangan tinggal solat lima waktu.

Macam nak bina sebuah bangunan. Memang mengambil masa, mungkin bertahun-tahun. Biarlah lama asalkan tak tergendala. Well, dengan istiqamah dan ikhlas konfem dapat hasil yang kukuh.


Memang ada bangunan yang siap dalam masa yang sangat singkat. Tapi.. tak kukuh. Erm.



Allah pun dah tunjukkan contoh yang terbaik. Dia menciptakan langit dan bumi selama 6 hari (walau hakikatnya "kun fayakun" pun dah cukup kan). Tapi dengan hanya sekelip mata Dia boleh musnahkan seisi dunia.



Dan paling penting, pedulikan kata orang. Mereka cuma cemburu, dengki dan tak senang hati tengok kita masuk syurga. Erk?


Kalau mulut sendiri pun susah nak jaga, mustahil kita mampu tutup mulut semua manusia.

Takde jalan benar yang tak susah.

Well said,

"Hidayah dicari, bukan dinanti."


Aku pun pernah rebah.